niedziela, 2 lipca 2017

Herbaciany Przewodnik Madame Chic - cz. II

Witajcie!
Dzisiaj zapraszam Was na kolejną część herbacianego przewodnika.
Tak więc łapcie filiżankę w ręce i siadajcie do czytania. Miłej lektury Wam życzę.




- OOLONG: tradycyjna chińska herbata o niewielkiej zawartości kofeiny, smakowo sytuuje się między czarną a zieloną. Przypisuje jej się właściwości odchudzające. Ma rozkoszny, delikatny smak i nie wymaga dodawania mleka ani cukru. Doskonała do picia zarówno rano, jak i po południu.


- HERBATA ZIELONA: pochodząca z Chin i Japonii herbata z zawartością kofeiny. Wspaniałe  źródło antyoksydantów, słynie ze swoich niesamowitych właściwości zdrowotnych. Wszystkie zielone herbaty są pyszne bez żadnych dodatków, ale można podawać je z miodem albo cytryną. Odpowiednie do picia rano i po południu. 

- GUNPOWDER: najpopularniejsza odmiana chińskiej zielonej herbaty. Jej listki zwijane są w malutkie kulki, które otwierają się w trakcie parzenia.

- LUNG CHING ( DRAGON'S WELL, SMOCZA STUDNIA): herbata o łagodnym, lekko przypalonym aromacie.

- SENCHA: delikatna, orzeźwiająca japońska zielona herbata, której listki przypominają malutkie igiełki.

- JAŚMINOWA: mieszanka zielonych herbat wzbogacona esencją z kwiatów jaśminu. Ma rewelacyjny aromat - to prawdziwa uczta dla zmysłów.

- HERBATA BIAŁA:  znana z wysokiej zawartości antyoksydantów, zawiera kofeinę. Wiele białych herbat jest aromatyzowanych nutami owocowymi lub kwiatowymi (cudowna jest biała brzoskwiniowa). Mają jasną barwę, delikatny, subtelny smak i świetnie smakują z miodem.


W trzeciej, już ostatniej części z tego cyklu, będzie o herbatach ziołowych.
Jeśli tak jak ja, lubicie sobie przed snem wypić filiżankę tego aromatycznego napoju, to serdecznie zapraszam Was na kolejny post o tej tematyce.

Pozdrawiam.
:)

2 komentarze:

  1. moją ukochaną jest herbata jaśminowa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja najczęściej sięgam po zieloną i jaśminową. Od herbaty jestem wręcz uzależniona i piję dziennie przynajmniej kilka kubków :)

    OdpowiedzUsuń